Fotogunst – fotos med funktion 37 nye vægfotografier på Kristiansgården i Beder er også en ny tilgang til fotos for demente

BESJÆLING  Med udsmykningen på Plejecentret Kristiansgården i Beder og en serie nye billed-/samtalebøger, udsigt til liv, har demente i Danmark fået en helt ny tilgang til fotos i hverdagen.
Og personale og pårørende har fået en helt ny tilgang til kontakten med den demente.

Bryder med vanen
Fotoene bryder med den vanlige tankegang om fotos som udsmykning, fotokunst og/eller dokumentation m.m.
Der er nemlig ikke tale om fotokunst eller anden vanlig anvendelse, men snarere om fotogunst – fotos med funktion til gunst for både demente og pårørende.
Det er fotos som anvendes på lige fod med andre hjælpemidler – hjælpemidler på væggen og hjælpemidler i bøger.
De er inspirerende hjælpemidler til påvirkning af tankerne hos den demente – og til at personale og pårørende kan finde inspirerende indgangsvinkler til at dele ord og tanker med de ældre.

Overrasket
”Jeg er overrasket over at se, hvad fotos kan gøre. For nogle demente minder billedernes funktion om det som sker, når de sidder og krammer en blød tøjsæl. De tager dem til sig og føler sig både glade og trygge ved dem,” siger teamleder på Kristiansgården, Hanne Nisgaard.
Dels er motivvalgene vigtige, og dels er det vigtigt, at de matches med god fotokvalitet og indbydende billedstørrelse – som det er tilfældes med fotorierne leveret af Cewe Color Nordic.
Enkle og inspirerende motiver i god kvalitet kan sagtens være mindst lige så engagerende og motiverende for den demente som det personlige foto af ældre dato.
Der er dog ingen facitliste, og det ene udelukker ikke det andet. Men der ingen tvivl om, at både fotorierne på væggene i Kristiansgården og bogserien udsigt til liv vil være helt naturlige midtpunkter for at dele glade timer fulde af minder, tanker og inspiration.

Fantastisk oplevelse
Også landskoordinatorerne ved Eden Denmark, Karin Dahl og Aase Porsmose, er begejstrede for billederne.
”Det var en fantastisk oplevelse at se de store smukke billeder i Kristiansgården,” siger Karin Dahl og Aase Porsmose.
”Vi oplevede, at billederne hver på deres måde og på fornemste vis udtrykker helt genkendelige sanseoplevelser fra hverdagen i Danmark. Hvor enkelt hvert billede end er, fortæller det en historie. Og fordi det er enkelt, bliver det kraftfuldt og dragende. Man får lyst til at stå stille og tænke på egne oplevelser der minder om motivet.”
De siger videre, at det giver både medarbejdere, familier og venner i husene gode muligheder for at sætte billederne/historierne/oplevelserne i spil ved at dele oplevelsen med Kristiansgårdens beboere og snakke om billederne.

FAKTA
De 37 fotorier på Kristiansgården i Beder er sponsoreret af lokaljournalist og fotograf Mogens Greve og Cewe Color Nordic i Segalt, og udstillingen er blevet til i samarbejde med frivilligkoordinator Pia Koller fra Område Syd. Område Syd er i gang med at efterleve Eden Alternative i alle plejeboligerne. Det handler om at gøre plejeboligerne så hjemlige som muligt, hvor nærvær, spontanitet og medmenneskelig omsorg sættes højt. Her spiller naturen, dyr og børn vigtige roller og skal tænkes ind som en integreret del af hverdagen. Fotorierne på Kristiansgården hænger på tre vægge med hver sit tema – skov, strand og mark.

Åbning
Tirsdag den 22. januar kl. 15.30 stod fungerende rådmand Thomas Medom for den officielle åbning af fotorierne på Kristiansgården, hvor også fotograf Mogens Greve og direktøren fra Cewe Color Nordic, Ané Gyldholm, var til stede. Her præsenteredes også de to første erindrings-/samtalebøger i serien udsigt til liv. Kristiansgården byder andre med lyst til at se fotorierne velkommen efter forudgående aftale med teamleder Hanne Nisgaard, tlf. 8713 4497.

Pressekontakt ved spørgsmål:

CeWe Color Nordic
Ané Gyldholm, Adm. direktør

Tlf.: +45 86 99 14 22

Mail: ane.gyldholm@cewecolor.dk

www.cewefotobog.dk

www.cewe.dk

Om CEWE COLOR:

CEWE COLOR er repræsenteret med 13 højteknologiske produktions-faciliteter og over 3.100 medarbejdere fordelt på 24 europæiske lande, hvilket gør CEWE COLOR til Europas markedsleder. Omkring 2,5 milliarder billeder og over 5,1 mio. CEWE FOTOBØGER og fotogave-artikler blev i 2011 leveret til over 33.000 handelskunder. CEWE COLOR opnåede en koncernomsætning på 469 mio. Euro. CEWE COLOR er i fotobranchen “First Mover” ved introduktion af ny digital teknologi og produkter. Via det nye segment onlinetryk bliver reklametryksager markedsført over salgsplatformen saxoprint, viaprinto og CEWE-PRINT.de. CEWE COLOR fejrede sit 50 års jubilæum i 2011: i 1961 blev virksomheden grundlagt af senator h.c. Heinz Neumüller og blev i 1993 af Hubert Rothärmel et børsnoteret aktieselskab. CEWE COLOR Holding AG er opført i SDAX.